Praktijk

Je mag/kan pas op Tussentijdse toets en/of examen wanneer je je theoriecertificaat hebt behaald!


In onderling overleg met jouw rijinstructeur wordt bepaald wanneer je op examen kan/mag. Voordat je examen ingepland kan gaan worden, moet je de rijschool machtigen dmv DigiD. Dit houdt in dat je de rijschool 'toestemming' geeft om voor jou een examen aan te vragen. Het machtigen gebeurt via www.cbr.nl.

Een gewoon praktijkexamen duurt ongeveer in totaal 55 minuten. Het is altijd raadzaam om voor je examen nog een rijles in te plannen. Tijdens deze rijles kan je alle voorbereidingen nog even doen die van belang zijn voor je rijexamen, zoals spiegels en stoel goedzetten. Aan het eind van deze rijles rij je zelf naar het CBR-examencentrum en je rijinstructeur zorgt ervoor dat je op tijd aanwezig bent. Je rijinstructeur mag meerijden met je examen (dat bepalen jullie samen) en zal ook bij het inleidende en eindgesprek aanwezig zijn.


Hoe verloopt het examen?

Je maakt eerst kennis met de examinator. Die legt uit hoe het examen verloopt. Hij vraagt je naar het formulier 'zelfreflectie' die je van je rijinstructeur heb ontvangen, alsmede naar je 'oproepkaart' welke je via de mail heb ontvangen bij het reserveren van je examen, en naar je theoriecertificaat. Ook zal de examinator je identiteitsbewijs controleren. Het is je eigen verantwoordelijkheid om te zorgen dat deze nog geldig is op de dag dat je examen gaat doen! Vervolgens ga je samen met de examinator naar de parkeerplaats waar de auto geparkeerd staat en moet je een ogentest doen. Daarbij moet je het kenteken van een stilstaande auto kunnen lezen op een afstand van ongeveer 25 meter. Daarna stelt de examinator enkele vragen ter voorbereiding van de rit. Bijvoorbeeld over het checken van de motorvloeistoffen of de lampjes op het dashboard. Hierna begint de rit en een deel hiervan (ongeveer 10 - 15 minuten) rij je zelfstandig naar een bepaalde bestemming.

De examinator toetst of je vlot, veilig en zelfstandig kunt rijden, en of je voldoende rekening houdt met andere weggebruikers. De examinator let onder andere op:

  • Voertuigbeheersing
  • Kijkgedrag
  • Verlenen van voorrang
  • Inhalen
  • In- en uitvoegen
  • Rijden op kruispunten en rotondes
  • Bijzondere verrichtingen
  • Milieu vriendelijk rijden

Je krijgt tijdens het examen alle gelegenheid om te laten zien wat je kunt. Helemaal foutloos hoeft het niet, het gaat om het totaalbeeld. Belangrijk is hoe jij reageert op het overige verkeer en of je situaties meester bent. Kortom: De examinator bekijkt of je voldoende in huis hebt om vlot, veilig en zelfstandig aan het verkeer deel te nemen.

Direct na afloop van de examenrit krijg je in het CBR-examencentrum te horen of je geslaagd bent.